Apartamenty Jondy

Klient: Makrohouse Development Sp. z o.o.
Nazwa projektu: Wnętrza części wspólnych apartamentowca
Lokalizacja: Gliwice, Polska
Projekt: 2019
Realizacja: 2019
Powierzchnia użytkowa:
928,28 mkw
Zakres usług: projekt koncepcyjny, projekt wykonawczy, nadzór projektowy

W ramach współpracy ze spółką Makrohouse Development zostało nam powierzone zadanie przygotowania identyfikacji wizualnej i projektu wnętrz części wspólnych nowopowstałej inwestycji mieszkaniowej Apartamenty Jondy.

Formuła projektowania A+G (Architektura + Grafika) pozwoliła stworzyć spójną identyfikację wizualną i nawiązujący do niej projekt wnętrz. Zakres prac projektowych obejmował przygotowanie projektu koncepcyjnego, rozwinięcia koncepcji do projektu wykonawczego, nadzór projektowy, ofertowanie i dobór ostatecznych rozwiązań materiałowych i produktowych oraz nadzór autorski nad inwestycją.

We współpracy z Deweloperem powstał projekt wnętrz cechujący się minimalizmem, elegancją, praktycznymi rozwiązaniami i ciekawymi detalami architektonicznymi. Wszystko to, bezpośrednio powiązane z identyfikacją wizualną i charakterem inwestycji, zaowocowało wysokiej jakości wnętrzami części wspólnych. Starania te docenili przyszli właściciele mieszkań i wszystkie mieszkania zostały sprzedane przed zakończeniem robót wykończeniowych, doprowadzając całą budowę do sukcesu inwestycyjnego.

Za architekturę obiektu odpowiada pracownia projektowa Forma z Katowic.

Strefa wejściowa

Strefa głównego wejścia do budynku zaprasza nas do wnętrza eleganckiego i minimalistycznego. Znajdziemy tu niezbędne lokatorom elementy wyposażenia – skrzynki, tablice ogłoszeniowe, lustro, oznaczenia komunikacyjne. Wszystko to zostało otoczone wysokiej jakości materiałami i produktami.

Za oświetlenie części wspólnych odpowiadają energooszczędne oprawy ledowe ułożone mijankowo. Niecodzienny układ koresponduje z układem skrzynek pocztowych i optymalnie oświetla korytarze. Oświetlenie i jego natężenie zostało obliczone we współpracy ze specjalistami producenta.

Skrzynki lokatorskie

Głównym elementem wnętrzarskim strefy wejściowej jest zestaw skrzynek pocztowych, który zgodnie z projektem koncepcyjnym, do którego zdążyli się przyzwyczaić przyszli lokatorzy już na etapie wizualizacji, otrzymał wyjątkową formę. Dzięki zastosowaniu modułowych skrzynek, wykończonych szczotkowanym aluminium, otrzymaliśmy efekt rozrzeźbionego mebla.

Klatka schodowa

Klatka schodowa została wyposażona w wytrzymałą balustradę ze stali nierdzewnej, obłożona wysokiej jakości gresem a szyb windowy dodatkowo został podkreślony ciemną elegancką okładziną. Kształt balustrady klatki schodowej odpowiada balustradom zewnętrznym dzięki czemu osiągnięto spójność zewnętrza z wnętrzem obiektu. Bezpieczeństwo użytkowania zostało zapewnione poprzez dobór odpowiednich okładzin, balustrad, ryflowań stopni czy oświetlenia.

W częściach wspólnych zastosowano system oznaczeń wayfinding pomagający w sprawnym poruszaniu się po obiekcie. System został zaprojektowany w nawiązaniu do identyfikacji wizualnej i koncepcji architektonicznej.

Parking podziemny

Ostatnim kluczowym elementem do zaprojektowania był parking podziemny. Miejsce często zapominane projektowo, otrzymało system komunikacji wizualnej, zostało wyposażone wyposażone w niezbędne instalacje i wysokiej jakości stolarkę oraz zostało wykończone jakościowymi materiałami, odpornymi na działanie wilgoci czy uszkodzenia mechaniczne.

Prezentowany projekt został zrealizowany

w pakiecie Architektura+Grafika.

Zobacz jak identyfikacja inwestycji dopełnia architekturę Apartamentów Jondy.

Przejdź do identyfikacji wizualnej Apartamentów Jondy

poprzedni projekt następny projekt